Svijet
0

WikiLeaks ponovo otvoren za donacije

FENA
Internet stranica WikiLeaks saopćila je u srijedu da je pronašla način da zaobiđe bankarsku blokadu, s kojom je suočena od objavljivanja povjerljivih podataka američke vlade, a zbog koje su donacije toj stranici dramatično smanjene u proteklih 18 mjeseci.
  • Poslije skoro dvije godine borbe i nezakonite blokade američkih finansijskih giganata VISA i MasterCard, WikiLeaks saopćava da je ponovo otvoren za donacije, navedeno je u saopćenju te internetske stranice.

WikiLeaks namjerava u tu svrhu da koristi Carte Bleue, francusku ispostavu Vise, kako bi se izborio s blokadom i prikupio milion eura, koliko mu je sada neophodno za nastavak funkcionisanja.

  • Visa i Mastercard, prema ugovoru, nisu ovlašteni da isključuju korisnike sistema Carte Bleue, saopćio je WikiLeaks i preporučio donatorima iz cijelog svijeta da što prije počnu da koriste ovaj način za finansiranje stranice prije nego što Visa i Mastercard pokušaju da ga onesposobe.

Te dvije američke kompanije, zajedno s drugim kompanijama za prenos novca, poput PayPala i Western Uniona, zabranile su u decembru 2010. godine sva plaćanja WikiLeaksu, što ga je primoralo da drastično smanji broj objavljivanih tajnih dokumenata.

Blokada je uvedena pošto je WikiLeaks počeo objavljivanje 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih depeša.

Stranica tvrdi da mu je blokada nanijela štetu veću od 20 miliona dolara.

Osnivač stranice Julian Assange nalazi se od 19. juna u ambasadi Ekvadora u Londonu, od čijih vlasti je zatražio azil kako bi izbjegao izručenje švedskim pravosudnim organima koji ga terete za silovanje i seksualni napad.