Svijet
0

WikiLeaks objavio 400 gigabajta šifriranih podataka

Klix.ba
WikiLeaks je objavio dokumente teške više od 400 gigabajta na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Dokumenti sadrže tajne i zaštićeni su, a postat će javni ukoliko se nešto dogodi Julianu Assangeu ili Edwardu Snowdenu.

Podaci su objavljeni u tri dokumenta koji su teški 3.6, 49 i 349 gigabajta.

"Dokumenti će biti zaključani osim u slučaju da se nešto dogodi posebnim osobama koje su povezane s WikiLeaksom i služi kao osiguranje za Assangea", napisao je Tom-Eric Halvorsen na Facebook stranici WikiLeaksa, prenosi RT televizija.

Vijest je objavljena na Twitteru i zvaničnoj stranici organizacije Wikileaks koja je postala poznata 2006. godine kada je objavila video u kojem američki helikopter puca na iračke novinare. Od tada su objavili na stotine dokumenata koji su trebali ostati tajna.

Njihov vođa Julian Assange nalazi se o sredine 2012. godine u ekvadorskoj ambasadi u Velikoj Britaniji. Ekvador mu je dao politički azil, no ne može napustiti Veliku Britaniju koja ga želi izručiti Švedskoj.

"Zviždač" Edward Snowden nalazi se u Rusiji gdje je nedavno dobio azil u trajanju od godine dana nakon što je na međunarodnom aerodromu proveo više od mjesec dana jer ga nije smio napustiti. SAD žele njegovo izručenje jer je odao tajne informacije koje je prikupio radeći za Agenciju za nacionalnu sigurnost NSA.