Financial Times
0

WikiLeaks - nezgodna pitanja za Washington i saveznike

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Washington i njegovi saveznici morat će da odgovore na mnoga nezgodna pitanja o ponašanju za vrijeme sukoba u Iraku i nakon njega, piše danas "Financial Times" povodom najnovijeg objavljivanja tajnih američkih vojnih podataka na internet stranici WikiLeaks.

Iako sami dokumenti ne otkrivaju mnogo više nego što se do sada već znalo ili u šta se sumnjalo, za osudu je bilo koja organizacija koja ohrabruje nelegalno djelovanje, navodi list uz podsjećanje da su prethodna otkrića WikiLeaksa ugrozila živote u Afganistanu i preostaje da se vidi hoće li se slično ponoviti u Iraku.

Iako iz WikiLeaksa tvrde da su njihove aktivnosti produžetak tradicionalnog novinarstva, sama organizaciona struktura, sačinjena tako da WikiLeaks bude van domašaja zakona, proizvodi opasnu uređivačku neodgovornost.

"Ali, vlade moraju da shvate da nakon informacione revolucije koja je izrodila WikiLeaks nema povratka na staro", konstatuje list.

Nova tehnologija je sasvim otežala sakrivanje posljedica oružanih sukoba od javnosti i ako je ikada bilo moguće prikriti ratne užase, to vrijeme je za nama, piše "Financial Times".

Više od 400.000 vojnih dokumenata koji su objavljeni na sajtu WikiLeaks otkrivaju sumornu i strašnu sliku rata u Iraku sa podacima o mučenju iračkih civila u rukama u iračkih snaga bezbjednosti i ubijanju civila na američkim kontrolnim punktovima.