Uprkos pritiscima SAD-a
0

"Wikileaks" ide dalje sa objavljivanjem depeša

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Objavljivanjem tajnih depeša organizacija "Wikileaks" je imala za cilj da ljudima omogući pristup tajnim informacijama koje vlasti pokušavaju da sakriju i poveća odgovornosti onih u čijim rukama je moć, a navodi da se time krši zakon su krajnje apsurdni, rekao je Kristin Hrafnson, portparol ove organizacije.

On je istakao da "Wikileaks", koji je ove i prošle godine podigao pravu buru u javnosti objavljivanjem 251.287 diplomatskih depeša SAD, radi na novim projektima i novim razotkrivanjima koja čekaju pravi trenutak.

"Uvijek nam je bila namjera da se objave ta dokumenta koja se odnose na State Department. To je počelo sa projektom u saradnji sa tradicionalnim medijima u 50 zemalja širom svijeta, ali je zbog okolnosti koje su danas dobro poznate, 'Wikileaks' odlučio da objavi sav materijal početkom ovog mjeseca. 'Wikileaks' ne traži moć, već traži način da osvijetli mračne uglove državne birokratije", kaže Hrafnson.

Prema njegovim riječima, politika "Wikileaksa" je da objavi sva dokumenta koja posjeduje, a koja su autentična i od važnosti za javno mnjenje. 

On je rekao da "Wikileaks" trpi veliki pritisak sa mnogo strana, te da su jasno vidljivi napadi koje dolaze od State Departmenta, Pentagona, vlasti SAD. "Vidljiva je i ekonomska blokada od strane svih najjačih ekonomskih moćnika u svijetu, poput 'Visae', 'MasterCarda', Američke banke i tako dalje. I slučaj sa ekstradicijom Assangea u Švedsku je takođe napad na 'Wikileaks'. Tako da smo, kada sve to iskombinujemo, suočeni sa priličnim pritiscima koji dolaze iz raznih pravaca", objašnjava Hrafnson.

On je dodao da je za "Wikileaks" najvažnije da zaštiti svoje izvore, ističući da nikada nijedan izvor nije bio razotkriven. "Nikada niko nije ni pokušao da ospori autentičnost nekog dokumenta koji smo objavili, niti rekao da neka informacija nije autentična. Dakle, sve je stotinu posto tačno", tvrdi Hrafnson.