Narednih mjeseci
0

WikiLeaks će objaviti nova povjerljiva dokumenta

FENA
Julian Assange (Foto: AP)
Julian Assange (Foto: AP)
Utemljitelj WikiLeaksa Julian Assange rekao je u četvrtak u Ženevi da će narednih mjeseci objaviti nove povjerljive dokumente o "nekoliko država među kojima su i Sjedinjene Države".

Pošto je na svojoj internetskoj stranici objavio oko 400.000 tajnih dokumenata o ratu u Iraku, što se smatra u historiji najvećom objavom povjerljivih vojnih dokumenata, Assange je ocijenio kako je vrijeme da se SAD otvore umjesto da prikrivaju tajne.

"SAD je u opasnosti da izda svoju tradiciju", rekao je Assange o tradiciji zemlje koja je s ponosom isticala slobodu izražavanja i objasnio da "zakon nema nikakva smisla ako ga sama vlada ne poštuje".

WikiLeaks je objavio 400.000 izvještaja o izgredima od 2004. do 2009., koja otkrivaju da američka vojska nije pokušavala spriječiti mučenja što su ih počinile iračke snage, rekao je Assange na pres-konferenciji u Ženevi.

"Dok su druge zemlje poput Velike Britanije i Danske pokrenule vlastite istrage o izgredima, SAD to još nije učinio", rekao je Assange koji na poziv nevladinog udruženja sudjeluje na sastanku Vijeća za ljudska prava UN-a koje razmatra stanje u Sjedinjenim Državama.

Assange putuje u pratnji tjelohranitelja i tvrdi da su on i njegova ekipa pod pritiskom i prijetnjama Pentagona, prenosi Hina.