Svijet
0

WHO: Virus Zika se kreće iz stanja blage opasnosti do zabrinjavajućih razmjera

Piše: S. H.
Foto: EPA
Foto: EPA
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) danas će u Ženevi održati hitan sastanak povodom sve bržeg širenja virusa Zika koji se pojavio u Južnoj Americi, a već je prisutan i u nekim drugim dijelovima svijeta.

Na sastanku će se odlučiti da li će se zbog opasnosti širenja virusa proglasiti stanje vanredne situacije. Zvaničnici WHO-a su saopćili kako se virus Zika kreće iz stanja blage opasnosti ka zabrinjavajućim razmjerama.

U većini slučajeva zaraženi virusom nemaju nikakve specifične simptome, a na osnovu podataka iz Brazila, gdje je prvobitno i registrovan Zika virus, zabilježene su određene anomalije na mozgu kod novorođenčadi.

WHO je u prethodnom periodu dobio brojne kritike zbog presporog reagovanja na opasnost virusa Zika. Mnogi smatraju da je vanredno stanje trebalo proglasiti mnogo ranije. Ovo je nakon borbe sa sprečavanjem virusa ebole, drugo veliko iskušenje u posljednje vrijeme za WHO i očuvanje globalnog zdravlja.

U Evropi i Sjevernoj Americi do sada je registrovano desetak zaraženih osoba, koje su u većini slučajeva boravile u nekoj od zemalja Južne Amerike. Virus Zika prenosi zaraženi komarac, a do sada ne postoji vakcina protiv tog virusa.