Svijet
0

WHO: U Iraku za tri godine ubijeno više od 150.000 ljudi

FENA
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je u srijedu da je od početka američke invazije na Irak marta 2003. do sredine 2006. godine u toj državi ubijeno više od 150.000 ljudi, što bar za sada predstavlja najpouzdaniji podatak o broju žrtava iračkog sukoba.

Istraživanje WHO-a, koje je objavio bostonski "New England Journal of Medicine“, načinjeno je na osnovu razgovora obavljenih u 9.345 iračkih domaćinstava iz oko 1.000 naselja širom te države, pri čemu je broj žrtava procijenjen između 104.000 i 223.000.

Broj od 151.000 prosječna je vrijednost, koji su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije izveli kako bi ilustrirali cijelo istraživanje, prenijele su agencije.

"Procjena broja žrtava u sukobu izuzetno je komplicirana i rezultate treba sagledati s oprezom. Ipak, uz nedostatak pouzdanih podataka iz mrtvačnica i bolnica, istraživanje po domaćinstvima je najbolje što možemo uraditi",rekao je statističar WHO-a Mohammad Ali, jedan od službenika svjetske organizacije koji su učestvovali u ovom projektu.

Predstavnica WHO-a u Iraku Naema al-Gashir naglasila je da je istraživanje organizacije rezultiralo brojem koji je tri puta veći od cifre kojom barata Internet projekt niza nevladinih organizacija www.IraqBodyCount.com, koji broj ubijenih prati na osnovu medijskih izvještaja.

WHO je također saopćio da je tokom prve godine sukoba u Iraku u prosjeku ginulo 128, druge 115 i treće godine 126 osoba dnevno, te da se više od polovine ubistava dogodilo u glavnom gradu Bagdadu.