Svijet
0

WHO: Ptičja gripa je na vratima Evrope, ali ne i pandemija

FENA
Prisustvo virusa ptičjie gripe H5N1 ne znači da raste rizik od pandemije među ljudima, izjavio je u četvrtak doktor Roberto Bertollini, direktor evropskog centra za okoliš i zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Rimu.

"Nema pandemije među ljudima, a činjenica da je virus H5N1 stigao na vrata Evrope ne znači da treba mijenjati strategiju", izjavio je on talijanskim medijima i pozvao da se ne podlegne panici.

"Provjereni slučajevi virusa H5N1 u Turskoj i oni koji su za sada neprovjereni u Rumuniji, ne znače da smo blizu pandemije, nego samo da se epidemija širi među životinjama", objasnio je doktor Bertollini.

"Povećavanje broja zaraženih životinja povećava vjerovatnost da se neki ljudi, kao što su uzgajivači, u direktnom kontaktu s oboljelim životinjama mogu zaraziti ptičijom gripom, ali samo u izuzetnim slučajevima", dodao je on.

Talijanski stručnjak je pozvao evropske zemlje da sarađuju i naglasio da će samit od 24. do 26. oktobra u Kopenhagenu između WHO-a i Evropske unije omogućiti da se konfrontiraju razni planovi za akciju i da se planira donošenje mjera za borbu protiv virusa.

Evropska komisija je preporučila da se rizično stanovništvo, kao što su uzgajivači peradi, vakciniše vakcinom za klasičnu gripu.