H1N1
0

WHO proglasio prvu pandemiju u 21. stoljeću

FENA
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zvanično je u četvrtak proglasila 6. - maksimalni nivo upozorenja na svinjsku gripu koja je izazvala prvu pandemiju u 21. stoljeću, izjavila je direktorica Margaret Chan, naglasivši da se virus A (H1N1) "ne može zaustaviti".

WHO ne preporučuje restrikcije kad je u pitanju promet osoba, dobara i usluga, prenio je AFP.

Organizacije Crveni križ i Crveni polumjesec "treba da se mobiliziraju u cijelom svijetu i pripreme za odgovor" na pandemiju svinjske gripe, saopćio je Međunarodni savez Crvenog križa.

"Saopćenje WHO-a da se prelazi na 6. stepen upozorenja treba da ubrza mobiliziranje sredstava", ističe Međunarodni savez i sa žaljenjem konstatira da pozivi za prikupljanje sredstava kako bi se moglo suočiti s virusom svinjske gripe nisu dobili željeni odgovor.

"Usprkos činjenici da je Međunarodni savez pokušao svim sredstvima mobilizirati prikupljanje novca, nismo uspjeli prikupiti neophodnih pet miliona švicarskih franaka", saopćila je humanitarna organizacija sa sjedištem u Ženevi.

Virus svinjske gripe "će cirkulirati u svijetu godinu-dvije i zaraziti ljude na pandemijski način", upozorila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija.