Svijet
0

WHO objavila kraj epidemije ebole

FENA
Svjetska zdravstvena organizacija u četvrtak je objavila kraj epidemije virusa ebole u zapadnoj Africi nakon što se nijedan novi slučaj nije pojavio u Liberiji, istovremeno upozoravajući da se svijet ne može proglasiti potpuno oslobođenim od bolesti koja je odnijela više od 11.300 života tokom dvogodišnje epidemije.

Liberija, koja je skupa sa Sijera Leoneom i Gvinejom bila epicentar posljednje epidemije - prva je proglašena slobodnom od bolesti u maju prošle godine, ali su novi slučajevi izbili dva puta - prisiljavajući zvaničnike da ponovo pokrenu preventivne napore.

"Iako je ovo značajna prekretnica i veoma bitan korak naprijed, moramo reći da posao još nije završen", izjavio je Rick Brennan, direktor WHO za hitnu procijenu tizika i humanitarni odgovor, na konferenciji za novinare u Ženevi.

"To je zbog tog što još postoji rizik od ponovnog pojavljivanja bolesti zbog upornog opstanka virusa kod dijela preživjelih", kazao je dr. Bruce Aylward, specijalni predstavnik WHO za odgovor na ebolu, navodi u saopćenju za javnost.

"Rizik ponovnog pojavljivanja zaraze se smanjuje dok se virus pospeno povlači iz popuilacije preživjelih, ali mi još predviđamo nova žarišta i moramo biti pripremljeni na njih", dodao je.

Brennan je kazao da virus može opstati u tjelesnim tečnostima preživjelih - i što je bitnije, u sjemenu muških preživjelih pacijenata u periodu od 12 mjeseci. Dodao je da WHO procjenjuje da je oko 1.200 preživjelih u Gvineji, 5.000 u Sijera Leoneu i 4.000 u Liberiji.

Virusna bolest prvi put se pojavila u ruralnim krajevima Gvineje u decembru 2013. i potom se proširila na prijestonicu zemlje i preko granica u Liberiju i Sijera Leone. Slučajevi virusa također su prijavljeni u Maliju, Senegalu i Nigeriji putem lanaca prenošenja koji su brzo ugašeni.

Liberijac koji je doputovao u Sjedinjene Države u oktobru 2014. razbolio se i preminuo je od ebole u Teksasu. Nijedan drugi slučaj bolesti nije registrovan u toj zemlji, iako je njegova smrt izazvala raširenu paniku u Sjedinjenim Državama.

WHO i ostale agencije u više su navrata kritikovane zbog presporog odgovora na početku epidemije. Zvaničnici WHO tvrde da su proveli brojne reforme nakon izbijanja epidemije, prenosi Associated Press.