Svijet
0

WHO još neće proglasiti kraj pandemije H1N1

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Krizni komitet Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) neće se sastajati ove sedmice da bi razmatrao situaciju u vezi sa svinjskom gripom, niti će zasad proglašavati kraj pandemije, saopćio je u utorak glasnogovornik WHO-a Gregory Hartl.

Tom izjavom je demantirana vijest agencije Bloomberg, koja je u ponedjeljak uvečer citirala dvije neimenovane osobe, navodno upućene u ovu materiju, da će Krizni komitet WHO-a u utorak održati sastanak i objaviti kraj pandemije svinjske gripe proglašene u junu 2009., prenio je Reuters.

"Još smo u 6. fazi, pandemija je još na snazi", demantirao je spomenutu Bloombergovu informaciju glasnogovornik WHO-a, dodajući da situacija u nekim zemljama južne hemisfere, kao što su Argentina, Australija, Čile, Novi Zeland i Južna Afrika, pokazuje kako je još rano da se pandemija proglasi okončanom.

Prošlog petka WHO je objavio da su se u prethodnih mjesec dana u umjerenom klimatskom pojasu sjeverne polutke, odnosno u Sjevernoj Americi i Evropi, virus H1N1 i virusi sezonskog gripa javljali samo sporadično, odnosno da im je aktivnost bila na veoma niskom nivou.