Njemačka
0

Westerwelle postiđen ulogom njemačkih diplomata u Drugom svjetskom ratu

FENA
Guido Westerwelle
Guido Westerwelle
Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je da je postiđen zbog toga što su njemačke diplomate u Drugom svjetskom ratu pomagale nacistima u provođenju holokausta s, kako je rekao, "administrativnom nezainteresovanošću".

On je kazao da se iz tek objavljenog vladinog izvještaja od 900 strana jasno vidi da su njemačke diplomate, ne samo znale za holokaust, već i učestvovale u njegovom provođenju.

"Što je radikalnija bila politika nacista prema Jevrejima, to je njemačko ministarstvo vanjskih poslova bilo uključenije u planiranje konačnog rješenja - plan nacističke Njemačke za sistematski genocid nad evropskim Jevrejima", kazao je Westerwelle, citirajući izvještaj.

Izradu izvještaja, čiji su autori četvorica nezavisnih historičara, tražio je bivši ministar vanjskih poslova Joschka Fischer 2005. godine i on je i formalno predstavljen.

Zaposleni u ministarstvu vanjskih poslova su decenijama pokušavali da prestave to ministarstvo kao mjesto opozicije za vrijeme Trećeg Rajha (Drittes Reich).

Westerwelle je kazao da će izvještaj biti obavezna literatura za sve buduće diplomate, javio je AP.