Svijet
0

West: Britaniji predstoji 15-godišnja bitka protiv terorizma

FENA
Velikoj Britaniji će biti potrebno 15 godina da ukloni prijetnju koju predstavljaju islamski ekstremisti, kako oni iz inozemstva, tako i oni rođeni u Britaniji, ocijenio je britanski ministar za sigurnost Alan West, prenosi Sunday Telegraph.

West, nekadašnji admiral, naglasio je prevenciju islamističkog radikalizma među mladim muslimanima kao najvažniji element borbe protiv terorizma.

"To ne ide brzo. Vjerujem da će nam trebati 10 do 15 godina, ali mislim da se to može obaviti ako se cijela zemlja posveti tomu", dodao je.

Ova prijetnja je sada na najvišem nivou dosad i novi pristup problemu je neophodan, pa ministar West stoga savjetuje građanima da budu "malo nebritanci" i počnu primjenjivati doušničke metode u pokušaju da se spriječe budući teroristički napadi.

"Britanci tradicionalno ne zalaze u tuđe živote niti šire priče o drugima, ali u ovoj situaciji, nažalost, svako ko ima neke informacije treba da ih kaže, jer neki ljudi žele potpuno uništiti naš način života", objasnio je svoju neobičnu preporuku britanski ministar sigurnosti.