Svijet
34

Wesley Clark: Sjetite se Bosne, naoružajte Ukrajinu!

Klix.ba
U novoj kolumni za USA Today, bivši general američke vojske i učesnik pregovora u Daytonu Wesley Clark usporedio je ukrajinsku krizu sa nesposobnošću Evrope da zaustavi rat u Bosni i Hercegovini.
Wesley Clark (Foto: AFP)
Wesley Clark (Foto: AFP)

"Na izuzetno težak način naučili smo kada i kako treba učiniti nešto, a to je Ruanda nakon 800.000 mrtvih i Bosna nakon 100.000 mrtvih i dva miliona raseljenih, zato je vrijeme da brzo reagujemo u Ukrajini", piše Clark.

"Na Balkanu smo Evropljanima prepustili da vode diplomatiju koja bi zaustavila srpsku agresiju prerušenu kao etnički sukob. Diplomatija je propala. Kasnije smo podržali Evropljane kada su odlučili poslati mirovnjake UN-a. To je također propalo. Tek kada su SAD preuzele vodstvo i oružjem pokrenule pregovore, rat je stao", napisao je Clark.

Bivši general ističe da je tadašnja akcija protiv bosanskih Srba američku vojsku koštala vrlo malo i da je bila obavljena bez ijednog izgubljenog američkog života.

Clark sa Richardom Holbrookom u Sarajevu (Foto: AFP)
Clark sa Richardom Holbrookom u Sarajevu (Foto: AFP)

"Danas, proruske snage nastavljaju napadati ukrajinske položaje uz velike gubitke sa obje strane. Separatisti koriste moderno oružje koje polako nadjačava snage kijevske vlade kojoj nedostaje potrebna oprema. Njemačka kancelarka Angela Merkel insistira da se vojno rješenje skloni sa stola, ali kao i na Balkanu, diplomatija neće uspjeti dok se ne zatvore vrata ruskoj vojsci, što je mnogo lakše nego što se misli", tvrdi Clark koji je dodao da su ruski generali dobili naredbu od Vladimira Putina da urade sve kako bi zauzeli cjelokupnu teritoriju Donjecka i Luganska do 31. januara.

Za činjenicu da se to nije desilo zaslužan je ukrajinski otpor, tvrdi Clark, ali to ne sprečava rusku vojsku da nastavi dopremati oružje separatistima koji nastavljaju borbe i pored dogovora iz Minska.

"SAD sada moraju preuzeti glavnu ulogu, kao na Balkanu, i reći Putinu da će zauzvrat dobiti olakšanje sankcija. Dogovor iz Minska treba biti osnova, ali Rusija treba i priznati ukrajinske granice, uključujući i Krim. Ukoliko se to ne desi, Kijev će dobiti svo naoružanje koje je potrebno kako bi zaustavili agresiju", objasnio je Clark.