Svijet
0

Wef: Puna ravnopravnosti spolova nigdje nije ostvarena

FENA
Puna ravnopravnosti spolova u 115 zemalja, na čijem su vrhu nordijske države, a na dnu Jemen, nigdje nije ostvarena, pokazuje izvještaj Svjetskoga ekonomskog foruma (WEF).

Na ljestvici ravnopravnosti spolova vodeća je Švedska, a slijede je Norveška, Finska i Island, te Njemačka na 5. mjestu među ukupno 115 država čime je obuhvaćeno 90 posto svjetskog stanovništva.

"Utvrdili smo da nijedna država na svijetu nije uklonila jaz između spolova. Najveći uspjeh ostvarile su nordijske zemlje", piše WEF o izvještaju o istraživanju u kojem su sudjelovali i znanstvenici Sveučilišta Harvard i Londonske poslovne škole.

Ukupna ocjena kojom je izmjereno prevladavanje jaza između žena i muškaraca zbir je ocjena iz četiri područja a to su sudjelovanje žena u gospodarstvu, ostvaren stupanj obrazovanja, politička moć i zdravstvena skrb.

Zbirna ocjena kreće se od 0,9796 do 0,9227, pri čemu 1 označava punu ravnopravnost, a 0 potpunu neravnopravnost.

Države članice Evropske unije općenito imaju dobre rezultate s 10 članica među prvih 20 mjesta: Britanija (9), Irska (10), ali su Latvija (19) i Litva (20) zauzele slabija mjesta među novim članicama Unije.

Međutim, neke starije članice još su slabije rangirane, naprimjer Austrija (26), Belgija (33), te vrlo slabe Grčka (69), Francuska (70), Malta (71), Italija (77), Kipar (83). Rezultati su to slabog sudjelovanja žena u tijelima odlučivanja i slabe gospodarske mogućnosti žena.

Hrvatska je, prenosi Hina, na ljestvici zauzela 16. mjesto po ravnopravnosti spolova a susjedne zemlje loše su prošle u ukupnoj ocjeni, pa je Slovenija na 53. a Mađarska na 57. mjestu.

Sjedinjene Države su na 22. mjestu, što znači da dosta zaostaju za nekim članicama EU-a ali i za Kanadom (14). SAD ima priličnu ravnopravnost u gospodarskom sudjelovanju žena i u mogućnostima za žene ali zaostaje u političkoj moći žena (66), ističe se u izvještaju.

Novi Zeland (7) i Australija (15) imaju dobre rezultate, a zanimljivo je da su Filipini svrstani na 6. mjesto kao jedina azijska zemlja koja se probila među prvih 10.

WEF-ovo istraživanje provedeno je drugu godinu zaredom a i lani su nordijske države vodile po ravnopravnosti spolova. Ovogodišnji rezultati pokazuju da je svijet uspio smanjiti razlike u obrazovanju i zdravstvu među spolovima, ali je prevladamo samo nešto više od 50 posto razlika u ravnopravnom sudjelovanju žena i muškaraca na tržištu rada i u mogućnostima koje im se nude.

Nadalje, samo je 15 posto jaza između spolova prevladano kada je u pitanju sudjelovanje žena u političkom životu, ističe Saadia Zahidi, voditeljica programa za žene liderice u WEF-u.

Izvještaj pokriva sve zemlje članice EU-a, prenosi Hina, te kandidatkinje za EU, 20 zemalja iz Latinske Amerike i Kariba te više od 20 država supsaharske Afrike i 10 iz arapskog svijeta.

WEF, osnovana 1971., sa sjedištem u Ženevi, neovisna je i nepristrana međunarodna organizacija čiji je cilj poboljšati razvoj svijeta kroz dijalog, suradnju i partnerstvo svjetskih vođa.