Svijet
0

Web izdanje The New York Timesa od danas besplatno

Sarajevo-x.com
Od danas je web izdanje novina The New York Times dostupno za sve čitaoce bez novčane nadoknade. Do jučer je godišnja pretplata na internet izdanje The New York Timesa iznosila 49,95 dolara godišnje. Kako bi svoje tekstove učinila dostupnim svim svojim čitaocima, redakcija The Timesa otvorila je i svoj arhiv iz 1987. godine.

Prije ovog poteza, The Times je imao 227.000 pretplatnika koji su vjerno pratili sadržaje ovih novina.

"Razlog zbog kojeg smo odlučili naše online izdanje učiniti dostupnim svim korisnicima Interneta jeste što većina naših posjetioca na našu stranicu, NYTimes.com dođe preko drugih stranica i onda ne može pročitati određene članke jer nisu pretplatnici. Smatramo da ćemo ovim potezom drastično povećati broj posjeta na našem sajtu što će biti odlična pretpostavka za veći broj reklama i prihoda. Novčana zarada od marketinga bit će veća nego od pretplata“, objavila je na stranici NYTimes.com Vivian L. Schiller, upraviteljica stranice.

The Times mjesečno ima oko 13 miliona posjeta, sudeći prema podacima agencije za istraživanje Nielsen/NetRatings, što je mnogo više od bilo koje druge novinske Internet stranice.