Svijet
0

Washington zahtijeva od Irana puštanje na slobodu naučnice Haleh

FENA
State Department je kao apsolutno apsurdne odbacio tvrdnje Teherana da je američka naučnica, akademik iranskog porijekla, Haleh Esfandiari, agent koji radi na rušenju vlade Ahmedinedžada u Iranu.

Glasnogovornik državnog tajništva Tom Casey je pozvao Iran da što prije pusti na slobodu Esfandiari i dozvoli joj povratak u Sjedinjene Države. Haleh Esfandijari inače radi za centar za politička istraživanja i analizu Woodrow Wilson u Washingtonnu, a uhapšena je i zatvorena u Teheranu 8. maja, gdje je otputovala da bi posjetila majku.

Esfandiari je potom optužena za zločin protiv iranske nacionalne sigurnosti, a kako piše iranska novinska agencija IRNA, centar Woodrow Wilson, u kojem je Esfandiari zaposlena, radi na organiziranju mreže kojoj je plan zbacivanje vlade u Teheranu.

Centar Woodrow Wilson odbacio je optužbe Teherana rekavši da se ni Esfandiari, kao niti ijedan drugi uposlenik centra, ne bavi takvim aktivnostima.

Sjedinjene Države su pozvale na hitno puštanje Haleh Esfandiari iz teheranskog zatvora, kao i još druge dvije žene, od kojih je jedna novinarka Radio Farde, programa na perzijskom koji sponzorira vlada u Washingtonu, a identitet druge krije se na zahtjev porodice.

Američki zvaničnici kažu da nije jasno da li se u iranskom saopćenju Esfandiari i zvanično optužuje za subverzivne djelatnosti, ali da oni preduzimaju mjere kao da jeste.

Šezdesetsedmogodišnja Esfandiari, direktorica bliskoistočnog programa u vašingtonskom Woodrow Wilson centru, posjeduje dvojno iransko i američko državljanstvo i došla je krajem prošle godine u posjetu svojoj oboljeloj 93-godišnjoj majci. Od tada se nalazila u kućnom pritvoru, a prije dvije sedmice su je uhapsili i odveli u zloglasni teheranski zatvor Evin.

U saopćenju datom državnoj televiziji, iransko ministarstvo za unutrašnju sigurnost je optužilo za uspostavljanje mreže koja bi djelovala protiv iranskog suvereniteta i pokušaja da izazove “tihu revoluciju“ u Iranu, aludirajući na djelovanje aktivista koji su učestvovali u obaranju režima u Ukrajini i Gruziji.

Najnoviji izvještaji nagovještavaju da hapšenje iransko-američke naučnice i drugih odražava iransko nezadovoljstvo zbog prošlogodišnjeg programa Bushove administracije vrijednog preko 75 miliona dolara koji ima za cilj podsticaj iranskog civilnog društva u emitiranje američkih internet, radio i tv programa na farsiju u Iranu. Tom Casey kaže da rad Esfandiarijeve nema nikakve veze s tim programima.

“Da je Esfandiari povezana s bilo kojim od tih programa, možda bi je se moglo optužiti. Ali nije, i to je potpuno jasno“, rekao je Casey i dodao da je State Department u stalnom kontaktu sa njenom porodicom i da je o njenom slučaju obaviještena i švicarska vlada koja zastupa američke interese u Teheranu.