Svijet
0

Washington uvjeren u nove sankcije protiv irana

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjedinjene Države su uvjerene da će Vijeće sigurnosti UN-a, koje je u četvrtak počelo konsultacije o novoj rezoluciji protiv Irana, prihvatiti uvođenje novih sankcija Teheranu zbog odbijanja zahtjeva međunarodne zajednice da prekine program obogaćivanja urana, izjavio je u četvrtak američki državni podtajnik Nicholas Burns.

"Iran je pod velikim pritiskom i prilično je izoliran u sadašnjem trenutku. Uvjeren sam da će Vijeće sigurnosti UN-a glasati, i da će prihvatiti rezoluciju o Iranu", rekao je Burns na konferenciji za novinare u State Departmentu.

Rekao je da ne može prognozirati kada će Vijeće sigurnosti glasati o toj rezoluciji. Naglasio je kako postoji dogovor pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačke da će sve glasati za rezoluciju, čiju su predlagači Velika Britanija i Francuska.

"Kada su sve stalne članice Vijeća sigurnosti UN 'za', Vijeće obično poduzme akciju", rekao je Burns, dodajući kako među 10 nestalnih članica ima i novih koje se još nisu susrele s temom Irana.

Među pet novih nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a od početka ove godine je i Hrvatska.

Iran, prema riječima Burnsa, nastavlja prkositi Vijeću sigurnosti UN-a, ne poštuje odluku Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i nije suspendirao svoj program obogaćivanja urana, što je prošle sedmice u izvještaju potvrdio generalni direktor IAEA-e Mohamed ElBaradei.

U decembru 2006. i martu 2007. Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je rezolucije sa sankcijama Iranu, u kojima se traži da prekine te aktivnosti, što Teheran nije učinio.

Politički podtajnik State Departmenta naglasio je kako američka administracija od Evropske unije i njezinih članica očekuje da uvedu svoje sankcije Iranu, oštrije od UN-ovih, te da i ostali iranski trgovinski partneri upozore Teheran protiv nastavka iste politike.

"Jako se nadamo da će zemlje EU-a i Unija u cjelini potom donijeti vlastitu rezoluciju sa sankcijama, koje će biti značajno jače od onoga što će učiniti Vijeće sigurnosti", rekao je Burns.

"Iranci rade protiv volje Vijeća sigurnosti UN-a i IAEA-e i za to mora biti cijena. Sankcije su prava cijena."

Burns je ponovio, prenosi Hina, da je još uvijek ne stolu ponuda pet stalnih članica Vijeća siguirnosti i Njemačke za pregovore s Iranom iz juna 2006., za što je preduvjet suspendiranje nuklearnog programa.