Svijet
0

Washington uveo nove sankcije Iranu

FENA
Administracija predsjednika Georgea W. Busha u četvrtak je uvela nove američke sankcije Iranu, optužujući režim u Teheranu da podržava terorizam na Bliskom istoku, izvozi projektile i razvija nuklearni program.

Državna tajnica Condoleezza Rice i ministar finansija Henry Paulson na zajedničkoj su konferenciji za novinare u State Departmentu kazali da se poduzimaju mjere protiv Iranske revolucionarne garde, njezine postrojbe za posebne operacije Quds, te 20-ak banaka i tvrtki, kako bi se kaznilo Teheran zbog pomoći terorističkim organizacijama u Iraku i na Bliskom istoku.

Rice je kazala da su ti koraci u skladu sa "sveobuhvatnom politikom suprotstavljanja prijetećem ponašanju Iranaca", dodajući da je SAD i dalje otvoren za "diplomatsko rješenje". "Na nesreću iranska vlada nastavlja odbijati našu ponudu za otvorene pregovore, te umjesto toga prijeti miru i sigurnosti, nastavljajući s razvojem nuklearne tehnologije koja može voditi do nuklearnog oružja, gradeći opasne balističke projektile, podržavajući šijitske militante u Iraku i teroriste u Iraku, Afganistanu, Libanonu i na palestinskim teritorijima", rekla je Rice.

Iran također negira pravo postojanja članice UN-a, i prijeti da će izbrisati Izrael sa zemljovida, dodala je, prenijela je Hina.

Sankcije će onemogućiti da više od 20 iranskih banaka i tvrtki u vlasništvu ili pod nadzorom Revolucionarne garde ima pristup američkom finansijskom sistemu, što će se vjerojatno u velikoj mjeri odraziti i na međunarodno bankarstvo.

Rice je ocijenila da će nove sankcije biti "snažno sredstvo odvraćanja", kako bi tvrtke u SAD-u i inozemstvu prekinule poslovne veze s Iranom.

"Poduzimamo dodatne korake protiv opasnog ponašanja Irana, kako bi finansijske ustanove diljem svijeta sa što više informacija mogle donositi odluke o tome s kime će poslovati", rekao je ministar finansija Paulson, upozorivši da Iran godišnje daje stotine miliona dolara za terorističke aktivnosti.

"Iranske banke koriste niz varki kako bi izbjegle i najstrože kontrole. U poslovanju s Iranom gotovo je nemoguće znati ko je čiji klijent i da li se možda i nenamjerno olakšava bezobzirno ponašanje vlade" u Tehernu, kazao je Paulson.

Po njegovim riječima, danas postoji sve veća vjerojatnost da se, ako se posluje s Iranom, ustvari posluje s Iranskom revolucionarnom gardom.

Sankcije će obuhvatiti i tri iranske banke u državnom vlasništvu, uključujući banku Melli.

Uvedene mjere rezultirat će zamrzavanjem imovine navedenih banaka, tvrtki i pojedinaca u SAD-u. Također će se tvrtke izvan SAD-a obavještavati o tome da bi poslovanje s tim iranskim entitetima moglo biti problematično.

Uz uvođenje vlastitih sankcija, koje mogu nanijeti znatne teškoće poslovanju Irana s inozemstvom, SAD istodobno nastoje pridobiti članice Vijeća sigurnosti UN-a za treću rezoluciju s novim, oštrijim sankcijama za režim u Teheranu, koji unatoč ranijim mjerama VS UN nije zaustavio razvoj svog nuklearnog programa.