Svijet
0

Washington traži saradnju zemalja u slučaju Edwarda Snowdena

SRNA
Edward Snowden
Edward Snowden
Američko Ministarstvo pravosuđa saopštilo je danas da će tražiti od pravosudnih organa zemalja u koje otputuje bivši agent Centralne obavještajne agencije (CIA) Edward Snowden, da sarađuju sa Washingtonom.

Portparol Ministarstva Nanda Chitre rekla je da je Snowden iz Hong Konga "otišao u treću zemlju", uprkos američkom zahtjevu za izručenjem.

"Nastavit ćemo da razgovaramo o ovom pitanju sa vlastima Hong Konga i tražićemo od drugih zemalja da sarađuju", rekla je Chitreova.

Snowden je danas doputovao u Moskvu odakle će, kako je ranije javljeno, otputovati na Kubu ili u Venecuelu.

Prema podacima Wikileaksa, neimenovane diplomate su u pratnji Snowdena kako bi mu osigurali politički azil u nekoj zemlji.

"Edward Snowden, odbjegli bivši američki obavještajac, koji je iznio u javnost tajne podatke o sistemu nadzora britanske i američke obavještajne službe, napustio je Hong Kong legalno", navodi se u saopštenju Wikileaksa.

Snowden je pobjegao u maju u Hong Kong, neposredno nakon što je britanskom dnevniku The Guardian i američkom Washington Postu iznio detalje o tajnom programu za nadzor telekomunikacija i podataka sa interneta pod nazivom "Prizma".

Prema nekim još nepotvrđenim informacijama, Snowdenova konačna destinacija je Venecuela, ali će se prethodno zadržati na Kubi.