Svijet
0

Washington se nada da neće biti nasilja na Kosovu

FENA
Glasnogovornik State Departmenta Tom Casey rekao je na brifingu za novinare da Sjedinjene Države ne očekuju nasilje na Kosovu i kako se nadaju da će obje strane poštovati obećanje o uzdržavanju od nasilja.

“Usprkos tome što se dvije strane nisu dogovorile o konačnom statusu Kosova, zadovoljni smo što su ponovile predanost da se ovo pitanje riješi mirno i bez nasilja. Očekujemo da poštuju obećanja”, kazao je Casey u četvrtak.

On je ponovio da Washington i dalje kao najbolju opciju podržava nadgledanu nezavisnost za Kosovo u skladu s planom Marttija Ahtisaarija, prenijele su agencije.

Bit će dosta prilika da se o statusu Kosova raspravlja i prije i poslije isteka roka koji je dat pregovaračkoj "trojki" Kontakt grupe, kazao je Casey.

On je podsjetio da su američki vojnici u sastavu KFOR-a od 1999. godine i dodao kako očekuje nastavak međunarodne vojne prisutnosti tokom tekućeg procesa.

Casey je još rekao da će se o misiji na Kosovu razgovarati u petak u Bruxellesu na ministarskom sastanku NATO-a i EU-a na kome učestvuje i državna tajnica Condoleezza Rice.

“Očekujem da NATO ostane privržen svojim trenutnim obavezama na Kosovu i da - bude li potrebno da se te obaveze mijenjaju u svjetlu mogućeg dogovora o finalnom statusu, saveznici to detaljno razmotre i donesu odgovarajuće odluke”, kazao je Casey.

On je rekao da ne očekuje neke konkretne poteze i prijedloge odmah nakon 10. decembra, ali da će SAD ostati u okvirima podrške nadgledanoj nezavisnosti zasnovanoj na planu Marttija Ahtisaarija.