"Preventivna mjera"
24

Washington šalje razarače u Libiju nakon ubistva ambasadora

SRNA
Američka mornarica uputila je dva ratna broda u libijske vode, poslije ubistva ambasadora SAD u napadu islamskih ekstremista na američki konzulat u Bengaziju, javile su svjetske agencije.

"Dva razarača usidrit će se nedaleko od libijske obale, ali samo kao preventivna mjera", rekao je neimenovani američki vojni zvaničnik i precizirao da slanje brodova ne znači i neminovnu vojnu operaciju.

Razarač "USS Laboon" već se nalazi nedaleko od libijske obale, dok je "USS McFaul" na putu i za nekoliko dana trebalo bi da stigne na odredište.

Brodovi, koji su opremljeni projektilima tomahawk, za sada nemaju određenu misiju.

Avion s američkim marincima koji bi trebalo da pronađu ubice ambsadora Chrisa Stevena sveć je stigao na aerodrom u Tripoliju.

"Američka vojska redovno preduzima mjere predostrožnosti u određenim situacijama. To u nekim okolnostima nije samo logično, već je i mjera opreza", dodao je vojni zvaničnik.

SAD su ranije objavile da će u Libiju poslati tim od oko 50 marinaca iz antiterorističke jedinice, poslije napada u utorak uveče u kojem su osim ambasadora Chrisa Stevena ubijena još trojica Amerikanaca.

Američki predsjednik Barack Obama naredio je podizanje nivoa bezbjednosti u svim američkim diplomatskim misijama.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je osoblje konzulata u Bengaziju evakuisano u Njemačku i da je izvjestan broj američkih diplomata povučen iz Tripolija.

U međuvremenu, SAD istražuju da li je napad u kome su ubijeni američki ambasador i još nekoliko ljudi planiran unaprijed.

Zvaničnici su rekli da je napad na američki konzulat bio složen i profesionalan, a pojavile su se i informacije da su počinioci povezani sa džihadističkim grupama.

Ranije se vjerovalo da je napad bio spontana reakcija u vrijeme protesta zbog antiislamskog filma.