Svijet
0

Washington sa skepsom dočekao dokaze o uplitanju Irana u Iraku

FENA
Tri sedmice nakon što je obećala kako će pokazati dokaze o iranskom uplitanju u Iraku, Bushova administracija izašla je s dokazima i zauzvrat primila zdravu dozu skepticizna, ocjenjuje u utorak The New York Times.

Odgovor koji je stigao od kongresnih i drugih kritičara svjedoči o sadašnjem stanju američkog kredibiliteta, četiri godina nakon što je obavještajna kontroverza dovela do rata u Iraku.

Kako bi izbjegla sumnje da su optužbe protiv Irana politički motivirane, administracija je odbacila zamisao prezentacije dokaza na visokoj razini, i umjesto toga oslonila se na vojne i obavještajne dužnosnike koji su stvar odradili na "background" briefingu u Bagdadu.

Čak i tako kritičari su vrlo brzo izrazili sumnje. Kongresnik Silvestre Reyes iz Teksasa, demokratski predsjednik Obavještajnog odbora Predstavničkog doma, sugerirao je kako je Bijela kuća više zainteresirana za slanje poruke u Teheran, nego da ozbiljne optužbe podupre dokazima.

David Kay, koji je ranije vodio potragu za oružjem za masovno uništenje u Iraku, kazao je kako bi teška situacija u Iraku trebala naučiti Bushovu administraciju da insistira na prvoklasnoj transparentnosti kada je riječ o obavještajnim informacijama.

"Ako želite izbjeći percepciju da ste frizirali stvari, izađete van i javno iznesete optužbe", kazao je Kay.

Dužnosnici administracije rekli su da je njihov pristup pažljivo odmjeren kako bi se usredotočio na zabrinutost da Iran osigurava moćno oružje koje se koristi protiv američkih snaga u Iraku, a ne da se inicira veći rat.

"Ovdje pokušavamo pogoditi pravi ton. Da smo imali briefing u Washingtonu, to bi retoriku diglo na visoku razinu decibela", kazao je dužnosnik administracije za NYT.

Bijele kuća i State Department u ponedjeljak su jasno naglasili da potvrđuju nalaze prezentirane u Bagdadu. Upitan o izravnoj povezanosti iranskog vodstva s oružjem, glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow odgovorio je slijedeće: "Dozvolite mi da to kažem ovako. Nema puno slobodnjaštva u iranskoj vladi, posebno kada se dođe do nečega takvog."

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack kazao je kako su američki dužnosnici "u Bagdadu iznijeli snažne dokaze na osnovi indicija". Iranci su do grla u toj aktivnosti, što je jasno utemeljeno na obavještajnim podacima koji su tokom vikenda pribavljeni u Bagdadu".

U međuvremenu se skeptičnima pridružio i zapovjednik Združenog stožera oružanih snaga SAD-a general Peter Pace, koji je tokom posjete Australiji izjavio kako "ne bi rekao" da je iransko vodstvo bilo svjesno ili da je odobrilo te napade.

I demokratski i republikanski dužnosnici na Capitol Hillu rekli su kako ne sumnjaju da je to oružje korišteno za napade na Amerikance, te da je dio tog oružja isporučen u Irak iz Irana, no nije sigurno da je oružje poslano u Irak s odobrenjem iranskih čelnika.

Glasnogovornik iranske vlade Mohammad ali Hosseini, prenosi Hina, odbacio je optužbe i napao američki kredibilitet. "SAD imaju dugu povijest fabriciranja dokaza", kazao je Hosseini novinarima u Teheranu.