Svijet
0

Washington: Rusija je ponizila SAD u slučaju Snowden

Klix.ba
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Rusija je jučer definitivno odbacila molbe Sjedinjenih Američkih Država i odobrila Edwardu Snowdenu jednogodišnji azil. Bivši uposlenik Centralne obavještajne agencije i Nacionalne agencije za sigurnost SAD-a živio je više od pet sedmica u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Sheremetyevo.

Iz Washingtona poručuju da je zbog ovoga doveden u pitanje susret predsjednika ovih dviju država u Rusiji narednog mjeseca. SAD su nastojale privoljeti Rusiju da im isporuči Snowdena kako bi se suočio sa optužbom za špijunažu i objavljivanje tajnih dokumenata.

Snowden, čije je obznanjivanje američkog tajnog projekta špijuniranja građana širom svijeta u sklopu borbe protiv terorizma izazvalo bijes SAD-a, zahvalio je Rusiji na odobravanju privremenog jednogodišnjeg azila te izjavio da je "pobijedio zakon".

Anatolij Kucherena, Snowdenov advokat u Rusiji, je izjavio novinarima, prenosi Reuters, da je ovaj 30-godišnjak pronašao utočište u privatnoj kući kod američkih iseljenika u Rusiji.

Ovaj potez Rusije narušio je ionako loše odnose između dviju zemalja, koji su ionako napeti zbog ruske podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu te niza drugih pitanja.

"Ekstremno smo razočarani potezom Vlade Rusije, koja se odlučila na ovaj korak nakon što smo jasno zatražili Snowdenov povratak u SAD, kako bi se suočio sa optužbama", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće, Jay Carney.

Između ostalih, reagirao je i američki senator John McCain i zatražio "reviziju odnosa sa Moskvom".

"Njihov čin je sramotan i namjerno su ponizili SAD", navodi se saopćenju senatora McCaina.