Sud u Italiji
0

Washington razočaran presudama agentima CIA-e

SRNA
Sudija Oskar Magi (Foto: AP)
Sudija Oskar Magi (Foto: AP)
Američki State Department izrazio je večeras razočaranje povodom presude suda u Italiji grupi od 23 agenta Centralne obavještajne agencije (CIA) umiješanih u otmicu imama i njegovo prebacivanje u Egipat.

"Razočarani smo presudama protiv amerikanaca i italijana optuženih u Milanu zbog njihove navodne uloge u slučaj egipatskog imama Abua Omara", izjavio je portparol State Departmenta Ian Kely.

On je dodao da neće davati dalje komentare dok sud ne objavi presudu u pisanom obliku.

Omar je otet u Milanu u februaru 2003. godine i potom poslat u Egipat, gdje je, navodno, mučen.

Sudija Oskar Magi odbacio je optužbe protiv još tri američka državljanina, potom protiv bivšeg šefa italijanske vojne obavještajne službe Nikole Polarija, te protiv njegovog bivšeg zamjenika.

Šef milanske kancelarije CIA-e Robert Seldon Lejdi osuđen je na osam godina zatvora, a ostala 22 agenta na po pet godina.

Svim Amerikancima suđeno je u odsustvu.

Proces "rendicije" podrazumijevao je hvatanje osumnjičenih terorista u akcijama američkih tajnih službi i njihovo prebacivanje u treće zemlje, gdje su podvrgavani grubim tehnikama ispitivanja.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava kažu da je tokom administracije prethodnog predsjednika SAD Georga Busha CIA koristila rendiciju da bi mogla da muči zarobljenike u zemljama koje su to dozvoljavale.