Svijet
0

Washington razočaran nastavkom gradnje u istočnom Jeruzalemu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Države u petak su izrazile razočarenje odlukom Izraela da nastavi s gradnjom židovskih naselja u istočnom Jeruzalemu, ocjenjujući je preprekom američkim naporima za nastavak izravnih izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora.

Izraelsko ministarstvo stanovanja u petak je objavilo natječaj za izgradnju 238 stanova namijenjenih židovskom stanovništvu u četvrtima Ramot i Pisgat Zeev, u arapskom, istočnom Jeruzalemu.

Izrael je okupirao istočni Jeruzalem u ratu 1967. i kasnije ga anektirao. Palestinske vlasti planiraju ga učiniti glavnim gradom svoje buduće države.

"Razočarani smo objavom novog natječaja za gradnju u istočnom Jeruzalemu, to je suprotno našim naporima za nastavak izravnih mirovnih pregovora između strana. Nastavit ćemo s nastojanjima da se nastave izravni pregovori", rekao je glasnogovornik State Departmenta Philipe Crowley na brifingu za novinare, prenosi Hina.

"Izraelskoj vladi dobro je poznata naša zabrinutost zbog toga", istakao je Crowley.

Do obnove naseljavanja dolazi nakon što je 26. septembra prekinut moratorij na izgradnju u naseljima. Iako se to djelomično zamrzavanje gradnje nije odnosilo na anektirani istočni Jeruzalem, izraelska vlada proteklih je mjeseci izbjegavala objavljivati natječaje za prikupljanje ponuda za izgradnju u tom području.