Svijet
34

Washington: Pucnjava ispred zgrade američkog Kongresa, povrijeđen policajac

Klix.ba
Fotografija s mjesta događaja
(Foto: Twitter)
U Washingtonu je ispred zgrade američkog Kongresa došlo do pucnjave, a na mjestu događaja se nalazi policija.

Bussines Insider javlja da je nekoliko ljudi povijeđeno u pucnjavi koja se dogodila oko 14:28 sati po lokalnom vremenu, a među njima je i policajac.

Osoblje Kongresa i turisti koji su se nalazili u blizini utočište su pronašli u zgradi američkog Vrhovnog suda i okolnim objektima. Ispaljeno je oko 12 hitaca. Policija je potom savjetovala osoblju Kongresa da se zaključa u uredima i skloni od prozora.

U trenutku pucnjave su neki senatori bili izvan zgrade.

"Čuo sam pucnjeve nakon kojih nam je naređeno da nađemo zaklon", izjavio je senator Bob Casey za New York Times.

Prema pisanju NBC-a i ABC-a, incident je započeo ispred Bijele kuće, a onda je nastavljen ispred Kongresa. Američka tajna služba je bila u potjeri za ženom u automobilu koja je stigla do zgrade Kongresa.

Kongresmen Tim Griffin je putem Twittera objavio da je uhapšena, a istu su informaciju potvrdili i lokalni mediji. Na kraju se ispostavilo da je ubijena u pucnjavi.

Zgrada Kongresa je ponovo otvorena nešto prije 15 sati po lokalnom vremenu.

O ovom je incidentu obaviješten američki predsjednik Barack Obama.

"Predsjednik je obaviješten o pucnjavi ispred Kongresa, koja se dogodila ovog popodneva. Osoblje Bijele kuće je u kontaktu s policijom koja se nalazi na mjestu događaja", izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

Žena je s bebom u automobilu pokušala probiti ogradu Bijele kuće, u čemu nije uspjela, pa se zaputila ka zgradi Kongresa. Zaustavili su je policajci koji su pucali na automobil i ubili je. Beba nije povrijeđena, javljaju američki mediji.