Zbog kršenja ljudskih prava
0

Washington proširio sankcije Teheranu

SRNA
SAD proširile su danas sankcije protiv Irana, saopšteno je iz State Departmenta.

"SAD danas su usvojile tri odvojena paketa sankcija usmjerenih protiv obavještajne službe Irana i Ministarstva obavještajnih poslova i bezbjednosti (MOIS)", izjavila je portparol State Departmenta Victoria Nuland, prenosi BBC.

"MOIS je na listi sankcionisanih zbog svoje umiješanosti u ozbiljna kršenja ljudskih prava iranskog naroda kao i zbog podrške terorističkim grupama, ukljčujući Al-Qaidu, Hezbolah i Hamas", rekla je ona. 

Ona je dodala da se drugi dio sankcija odnosi na podršku MOIS-a sirijskom režimu u brutalnoj represiji sirijskog naroda. 

"Uveli smo i finansijske i vizne sankcije MOIS-u zbog ozbiljnih slučajeva kršenja ljudskih prava u svojoj vlastitoj zemlji", rekla je ona.

Ona je dodala da sankcije ističu djelatnosti MOIS-a i ohrabrila je američke partnere da "preduzmu slične akcije kao odgovor na umiješanost MOIS-a u ilegalne aktivnosti".

Vijeće sigurnosti UN već je ranije uvelo sankcije Iranu. 
Zapadne zemlje, predvođene SAD, vjeruju da Islamska Republika pokušava da izgradi nuklearno naoružanje, ali Teheran insistira da mu je nuklearna energija potrebna radi generisanja struje isključivo u civilne svrhe.