Otvorena vrata USAID-a i MMF-a
0

Washington priznao somalsku vladu

FENA
Hillary Clinton
Hillary Clinton
Sjedinjene Američke Države priznale su u četvrtak vladu Somalije, prvu nakon 20 godina rata i haosa, izjavila je američka državna tajnica Hillary Clinton novinarima, u društvu s novim somalskim predsjednikom Hasanom Šejhom Mohamudom.

"Prvi put od 1991, SAD priznaje somalsku vladu", izjavila je Clinton novinarima.

Ona je izrazila zadovoljstvo što Somalija ima "reprezentativnu vladu" i političke institucije, što je važno za normalizaciju ove zemlje na Afričkom rogu koja nije imala centralnu državu od pada predsjednika Siada Barrea 1991.

Somalski predsjednik Hasan Šejh Mohamud, izabran u septembru, kazao je kako vidi u ovom diplomatskom potezu Washingtona "novu eru" za svoju zemlju.

"Šejh Mohamud će zahvaljujući ovom priznanju moći da uspostavi nove odnose s agencijom američke vlade za pomoć (USAID), ali i da dobije pomoć međunarodne financijske zajednice, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda", objasnio je Johnnie Carson, pomoćnik državne tajnice zadužen za Afriku.

Dvije decenije je Somalija bila izložena građanskom ratu i haosu sve dok snage Afričke unije nisu u augustu 2011. godine protjerale islamističke šebabe, povezane s El-Kaidom. Ovi naoružani radikali kontroliraju, međutim, još ruralne zone na jugu i u središnjem dijelu Somalije.