Svijet
0

Washington prijeti vojnoj hunti novim sankcijama

FENA
Sjedinjene Američke Države (SAD) su u srijedu ponovo zaprijetile sankcijama protiv vojne hunte na vlasti u Mianmaru ako ona ne prestane sa "zvjerstvima" protiv svog vlastitog naroda, te zatražile detaljnu istragu o smrti pripadnika opozicije u zatvoru.

"SAD oštro osuđuju zvjerstva koja je počinila vojna hunta te traže kompletnu istragu o smrti Wina Shwea u zatvoru u Mianmaru", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe.

"Hunta mora prestati sa terorom protiv svog vlastitog naroda i mora omogućiti miran prijelaz ka demokratiji ili će se suočiti s novim sankcijama SAD", rekao je on.

Prema Asocijaciji političkih zatvorenika (AAPP), Win Shwe (42), član Nacionalne lige za demokratiju (LND) dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi, umro je od mučenja u policijskoj stanici Plate Myot blizu Mandalaya.

On je uhapšen istovremeno kada i četiri druge osobe 26. septembra zbog podrške nedavnom protestnom pokretu, koji je ugušila hunta.

Krajem septembra, američka vlada je već najavila ekonomske sankcije protiv mianmarskih dužnosnika kao i zabranu viza za SAD za četrdesetak pripadnika hunte.