Svijet
0

Washington pozdravlja izbor Borisa Tadića

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki State Department u ponedjeljak je pozdravio ponovni izbor Borisa Tadića za predsjednika Srbije, uz ocjenu da su izbori protekli bez teškoća i uz izniman odaziv, te najavu daljnje saradnje Washingtona i Beograda na izgradnji evropske budućnosti za Srbiju.

"Ti su izbori imali značajne posljedice za budućnost Srbije. Sa zadovoljstvom ćemo nastaviti ulagati napore u izgradnju plodnih odnosa sa Srbijom na područjima od zajedničkog interesa", saopćio je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

"Predsjednik Tadić je obećao biračima evropsku budućnost za Srbiju. Sarađivat ćemo s predsjednikom Tadićem i Srbijom na ostvarenju tog obećanja kako bi Srbija čvrsto krenula putem evropskih integracija", rekao je McCormack na jutarnjem brifingu za novinare.

Na upit o utjecaju ishoda srbijanskih izbora na Kosovo, glasnogovornik Državnog tajništva kazao je da se američka politika prema Kosovu nije promijenila.

Washington zagovara što bržu provedbu Athisaarijeva plana o nadziranoj neovisnosti za Kosovo, uz koordinirano proglašenje te neovisnosti i njezino priznanje od SAD-a i Evropske unije, odnosno većine njezinih članica, nakon što je donošenje odluke o neovisnosti Kosova u Vijeću sigurnosti UN-a blokirala Rusija.