Svijet
20

Washington Post: Sirija nije Bosna, ali ni ovdje se ne radi o "vjekovnoj mržnji"

Klix.ba
Ugledni američki magazin Washington Post objavio je komparaciju konflikta u Siriji i Bosni i Hercegovini. Naime, autori teksta su zaključili da se u oba konflikta radi o politički motivisanim sukobima, a ne "drevnoj netrpeljivosti".

Sirijski rat ulazi u petu godinu, a rješenje konflikta još uvijek nije na vidiku. Laički posmatrano, ovdje se radi o teško shvatljivom sukobu između suprotstavljenih paravojnih formacija, naroda i religija.

"Kao i u mnogim sukobima, posmatrači pokazuju tendenciju da cijelu situaciju što je moguće više pojednostave. Jedna tako pojednostavljena verzija cijele priče je usporedba sirijskog konflikta sa onim nastalim tokom raspada Jugoslavije devedesetih godina", stoji u članku.

Naime, mnogi i ovaj sukob, slično onom u Bosni, pripisuju "vjekovnoj mržnji" između naroda koji nastanjuju ove prostore.

"Zanemaruje se činjenica da su i Sirija i Bosna i Hercegovina učestvovale u manje ratnih sukoba od bilo koje druge regije u Evropi", piše Washington Post.

Također, u članku se navodi kako se u obje zemlje radi o politički konstruisanim razlikama između građana koji naseljavaju područje. Kako piše u tekstu, i u BiH i u Siriji su u jednom trenutku u historiji živjeli samo Bosanci i samo Sirijci, kasnije su političkim sredstvima stvorene različite nacije i nacionalnosti.

Na kraju teksta se upozorava na to da u Siriji treba izbjeći mirovno rješenje poput Dejtonskog sporazuma.

Kako autori teksta ističu, na takav način se stvara institucionalni rasloj među stanovništvom, koji bi dugoročno mogao dovesti do famozne "vjekovne mržnje".