Svijet
0

Washington Post: Iran planirao ubistvo ambasadora SAD-a

FENA
Iran i organizacija Hezbolah su namjeravali da likvidiraju američkog ambasadora u Azerbejdžanu i da izvrše druge terorističke napade na službenike ambasade i američke kompanije u Bakuu, piše danas "Washington post" pozivajući se na diplomatske izvore.

Uticajni dnevnik piše da su napadi planirani krajem prošle godine, ali su spriječeni efikasnom akcijom azerbejdžanskih obavještajnih službi u kojoj je uhapšeno dvadesetak osoba. Ambasada Irana u Bakuu je demantovala sve izrečene optužbe.

Prema navodima lista, sumnja se da je neuspješna akcija samo jedna u nizu akcija iranske obavještajne službe i Hezbolaha, u kojima su mete trebalo da budu američke diplomate i njihove porodice.

Diplomatski izvori "Washington posta" ističu da je u posljednjih godinu dana osujećeno sedam planiranih akcija u različitim državama, među kojima su Indija, Turska, Pakistan i Gruzija. "Azerbejdžanski plan" je obuhvatao napad snajperskom puškom s prigušivačem, kao i korištenje automobila bombe.

Iza navodnih napada stoji azerbejdžanski državljanin Balagardaš Dašdev, koji je uhapšen, i nakon ispitivanja u zatvoru otkrio je detalje planiranih napada.

Radeći iz Irana, Dašdev je krajem oktobra koordinirao isporuku eksploziva, oružja i novca svom kontaktu u Azerbejdžanu. Oružje je kasnije prokrijumčareno u Azerbejdžan, zajedno s još desetak Iranaca koji su unajmljeni da izvrše napade, navode američke diplomate.

Njihovi saradnici iz Azerbejdžana su unaprijed plaćeni i počeli su da osmatraju potencijalne mete, među kojima su bile i jedna jevrejska osnovna škola, američki restoran brze hrane, kancelarije jedne naftne kompanije, kao i američke diplomate.

Do napada nikada nije došlo, pošto su svi uhapšeni između januara i marta ove godine i trenutno se nalaze u zatvoru.

Administracija Baracka Obame je odbila da direktno označi Iran kao nalogodavca planiranih atentata, navodi "Washington post", uz ocjenu da je to urađeno da bi se izbjegle teške optužbe kada se vode pregovori oko limitiranja iranskog nuklearnog programa.

Navodni glavni organizator napada Dašdev, prema diplomatskim izvorima, rekao je da je akcija planirana kao osveta za ubistva iranskih nuklearnih naučnika, čije je likvidacije zvanični Teheran doveo u vezu s radom američke i izraelske obavještajne službe.