Svijet
0

Washington: Počela sedmica antiratnih prosvjeda

FENA
Više hiljada antiratnih prosvjednika okupilo se u subotu oko podneva po mjesnom vremenu u parku Lafayette ispred Bijele kuće u Washingtonu, na početku sedmice prosvjeda protiv rata u Iraku koje organizira koalicija američkih pacifističkih udruženja ANSWER.

Nakon okupljanja na trgu Lafayette, povorka će krenuti prema zgradi Kongresa na Capitol Hillu gdje će 1.000 prosvjednika izvesti predstavu "pogibije", uz tobožnji počasni plotun iz 21 lažnog topa, u čemu će sudjelovati i aktivni vojnici i veterani.

Organizatori su najavili 10.000 prosvjednika, za koliko imaju i dozvolu policije, no na početku prosvjeda njihov nije prešao nekoliko hiljada, javila je subotu Hina.

Na Nacionalnoj promenadi u Washingtonu, duž koje će kretati prosvjedna povorka, skupove imaju i članovi veteranskih udruženja Okupljanje orlova i Slobodna republika, koji podržavaju američke snage u Iraku, pa se očekuju verbalni okršaji protivnika i pristaša rata, kao i prilikom ranijih demonstracija, uz jaku policijsku nazočnost na obje strane.

Prosvjedi bi se trebali nastaviti u ponedjeljak, za kada su organizatori iz ANSWER-a najavili pokušaj blokiranja prilaza centru za regrutiranje vojnika kod Washingtona, i u srijedu za kada se planira antiratni prosvjed veterana u Pentagonu.

Mirovni aktivisti diljem SAD-a pozvani su da posjete urede svojih zastupnika u Kongresu i ne odu dok im netko ne pruži objašnjenja za rat, izjavio je Biran Backer, nacionalni koordinator koalicije ANSWER.