Svijet
0

Washington otvorio virtuelnu ambasadu u Iranu

SRNA
Hillary  Clinton
Hillary Clinton
Washington je otvorio virtuelnu ambasadu kako bi promovisao dijalog sa iranskim narodom i pružio informacije iz cijelog svijeta, piše Daily Telegraph.

Ovaj potez je uslijedio 30 godina nakon što je američka ambasada zatvorena u Teheranu i prekinuti diplomatski odnosi sa Iranom.

U video poruci koja je postavljena na ovaj site američki državni sekretar Hillary  Clinton rekla je da je novi web-site pokušaj da se nadoknadi nedostatak dijaloga između Amerikanaca i Iranaca od zatvaranja ambasade u Teheranu nakon talačke krize 1979. godine.

Web ambasada ima verzije na engleskom i farsi jeziku i sadrži objašnjenje da se administracija opredijelila za virtuelnu diplomatsku misiju kako bi poboljšala odnose sa Irancima.

"Sa obzirom da SAD i Iran nemaju diplomatske odnose propustili smo neke važne šanse za dijalog sa vama, građanima Irana. Ovo je naša platforma za komunikaciju sa vama, otvoreno i bez straha", rekla je Clintonova.

Početkom godine, State department otvorio je Twitter nalog na ovoj društvenoj mreži na farsi jeziku kao i na Facebooku čiji je cilj pružanje vijesti Irancima u vezi sa politikom američke vlade. 

"Ovaj web-site nije formalna diplomatska misija, niti predstavlja niti opisuje pravu američku ambasadu akreditovanu kod iranske vlade. Ali u odsustvu direktnog kontakta ona može da bude most između američkog i iranskog naroda", rekla je ona.
U poruci se izražava žaljenje zbog talačke krize ambasade kada su islamistički militanti i studenti držali 52 Amerikanca kao taoce 444 dana od novembra 1979. do januara 1981. godine kada su prekinuti odnosi dvije zemlje. 

"Iako svijet zna da su SAD izgubile ambasadu u Iranu, mi smo u stvari izgubili odnose sa iranskim narodom, pristup tom društvu i hiljadama interakcija američkih i iranskih građana", rekla je ona. 

State department je ranije pokrenuo virtuelni konzulat za indijski grad Bangalor, kao i Somaliju.