Svijet
0

Washington osuđuje represiju u Bjelorusiji

FENA
Američki State Department u utorak je oštro osudio nastavak kršenja ljudskih prava i građanskih sloboda u Bjelorusiji, pozivajući režim Aleksandra Lukašenka da oslobodi političke zatvorenike i poštuje prava svojih stanovnika na mirno okupljanje i slobodu govora.

"Bjeloruske vlasti pojačale su zastrašivanje svojih građana. Nedavno je opozicijski političar Andrej Klimov osuđen na zatvorenom suđenju zbog objave materijala na internetu kritičnog prema režimu Lukašenka", navodi se u saopćenju State Departmenta, prenose agencije.

Policija je uhapsila osobe koje su mirno protestirale zbog politički motiviranog suđenja članovima Mlade fronte; uhapsila glumce i publiku na kazališnoj predstavi; pritvorila građane koji su htjeli sudjelovati na obilježavanju godišnjice srednjovjekovne bitke; strankama koje planiraju sudjelovati na izborima 2008. prijeti se poništenjem registracije, opisuju se u saopćenju neki metodi policijskog režima u Minsku.

"Sve dok bjeloruske vlasti na budu spremne poštivati demokratske norme, Sjedinjene Države će zadržati i jačati sankcije protiv odgovornih", ističe State Department reagirajući na najavu spremnosti Minska za poboljšanje odnosa sa SAD-om.

Washington je pozvao bjeloruske vlasti da oslobode političke zatvorenike, poštuju ljudska prava i temeljne slobode naroda Bjelorusije, zajamčene u svim demokratskim društvima.