Svijet
352

Washington osudio zamah islamofobije u Evropi i Aziji

FENA
Sjedinjene Američke Države su u ponedjeljak osudile zamah islamofobije u Evropi i Aziji, ali i porast napada na muslimanske manjine u muslimanskim zemljama, navodi se u godišnjem izvještaju State Departmenta o vjerskim slobodama u svijetu.

U izvještaju koji se odnosi na 2012. godinu, Washington kritizira također represiju nad vjerskim grupama u Kini, Sjevernoj Koreji, Vijetnamu i Mijanmaru i daljnji rast antismeitizma u Egiptu, Iranu i Venecueli.

"Antimuslimanske retorike i akcija je sve više, posebno u Evropi i Aziji. Neke vlade su uvele restrikcije koje često odgovaraju animozitetu unutar društva i pothranjuju antimuslimanske akcije koje ugrožavaju svakodnevni život velikog broja vjernika", navodi se u izvještaju.

SAD zamjera vladama koje nameću restrikcije za nošenje vjerske odjeće, posebno marame, u školama, na javnim dužnostima i javnim prostorima, navodeći Belgiju koja je donijela prošle godine zakon o burki.

U izvještaju se zamjera Indiji zbog zabrane marame učenicama u indijskim državama u kojim su hindusi u većini.

Ali, State Department osuđuje isto tako "represiju" nad manjinskim islamskim ograncima u muslimanskim zemljama, "sunitskim i šiitskim", i navodi Saudijsku Arabiju, Pakistan, Indoneziju, Bahrein i Iran.

Kao i prethodnih godina, izvještaj o vjerskim slobodama daje puno prostora Kini u kojoj je vlada " mučila, zatvarala, osuđivala na zatvor izvjestan broj vjernika".

Washington zamjera također Sjevernoj Koreji, ali i Vijetnamu i Mijanmaru, zbog akcija protiv nebudističkih manjina, kao što su rohigyas muslimani.