Svijet
0

Washington odbacio britanske kritike o Guantanamu

FENA
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Londonu Robert Tuttle uvrijeđen je zbog kritika o logoru Guantanamo koje je u utorak formulirala bitanska vlada nazvavši taj logor "šokirajućom uvredom za demokratske principe".

"Razočarani smo sugestijom lorda Charlesa Falconera, ministra pravosuđa, prema kojoj SAD pokušava plasirati zatvorenike iz Guantanama van zakonskih okvira", navodi se u saopćenju ambasadora Tuttla.

Lord Falconero je procijenio da se oko 450 bivših talibana ili navodnih pripadnika al-Qaide drži u američkoj vojnoj bazi na Kubi i da se prema njima postupa "na nedopustiv način" prema članu 3 Ženevske konvencije, koja zabranjuje okrutno, ponižavajuće ili degradirajuće ponašanje prema zatvorenicima zarobljenim u sukobu.

"Nijedna zemlja, uključujući SAD, nije imala spreman zakonski okvir za borce koji su pripadali terorističkoj mreži Al-Qaida, s kojima smo se sukobljavali tokom i nakon napada 11. septembra. Naša praksa je s vremenom evoluirala i, suprotno izjavama lorda Falconera, zatvorenici u Guanatanamou imaju značajnu zaštitu, prema američkom i međunarodnom zakonu", rekao je Tittle, javio je AFP.

Lord Falconer je u srijedu, u svom govoru u Sidneju, rekao da neograničeno držanje zatvorenika u Gvantanamu bez optužnica i bez suđenja predstavlja, kako se izrazio, "šokantnu uvredu za demokratiju". Posmatrači ocenjuju da je to do sada najoštrija kritika nekog visokog zvaničnika u Londonu u vezi sa zatvorom u Gvantanamu. Lord Falconer je u govoru u Australiji podvukao da neslaganje između Londona i Washingtona oko Guantanama ne utječe na činjenicu da su Britanija i Sjedinjene Države najbliži saveznici.