Svijet
0

Washington od Musharrafa traži tačan datum parlamentarnih izbora

FENA
Sjedinjene Američke Države zatražile su u petak od pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa da utvrdi tačan datum za održavanje parlamentarnih izbora, koje je najavio do 15. februara.

"Predsjednik Musharraf bi trebao da ukine vanredno stanje, utvrdi tačan datum parlamentarnih izbora. On se već obavezao da će se oni održati najkasnije do 15. februara", rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

"On je također ponovio svoju obavezu da će ostaviti vojnu uniformu", podsjetio je McCormack.

"On bi trebao održati to obećanje i utvrditi datum kako bi Pakistanci znali da mogu očekivati stvarni povratak na ustavni red i mir i put demokratije", dodao je on.

General Musharraf, na čelu Pakistana od državnog udara izvedenog bez prolijevanja krvi prije osam godina, ponovio je u četvrtak svoje obećanje da će podnijeti ostavku na dužnost zapovjednika oružanih snaga prije polaganja zakletve za drugi mandat šefa države, izvijestila je u četvrtak državna televizija PTV, ne navodeći tačan datum.

Pakistanski predsjednik, koji je uveo vanredno stanje prošle subote, također je objavio u četvrtak posredstvom PTV-a, da će se parlamentarni izbori, prvobitno predviđeni polovinom januara, održati do 15. februara.