Svijet
1

Washington obaviješten o nukleranim napadima Sjeverne Koreje

SRNA
Generalštab Sjevernokorejske armije saopštio je da je Washington zvanično obaviješten da će američke prijetnje biti "uništene najnaprednijim, manjim, lakšim i raznolikim nuklearnim napadima", javila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Sjevernokorejska armija saopštila je danas da je dobila konačno odobrenje za pokretanje "nemilosrdnih" nuklearnih napada na SAD.

"Nemilosrdna operacija naših revolucionarnih oružanih snaga konačno je razmotrena i ratifikovana", navodi se u saopštenju.

Francuska novinska agencija AFP javila je da je saopštenje objavljeno nekoliko minuta nakon što su SAD najavile da će u narednih nekoliko sedmica poslati napredne protivraketne sisteme na ostrvo Guam.

Sjeverna Koreja je u proteklih nekoliko mjeseci, iznoseći prijetnje, kao potencijalne mete izdvojila američke vojne baze u Guamu, američkoj teritoriji u Pacifiku i na Havajima.

"Pojedini postupci, koje je Pjongjang preduzeo u proteklih nekoliko sedmica, predstavljaju realnu i jasnu opasnost", rekao je američki ministar odbrane Chuck Hagel u obraćanju na Univerzitetu za nacionalnu odbranu u Washingtonu.

On je istakao da ti postupci Pjongjanga prijete interesima Južne Koreje i Japana, ali je pomenuo i direktne prijetnje protiv Guama, Havaja i zapadne obale SAD.

Neposredno nakon Hagelovog govora, Pentagon je saopštio da će poslati rakete sistema THAAD za obaranje balističkih projektila, sa pokretnim lanserom i presretačima raketa, radarski sistem i integrisani sistem za kontrolu vatre.