Svijet
0

Washington ne odstupa od raketnog štita

FENA
Američki ministar odbrane Robert Gates jasno je predočio da NATO, i pored protivljenja Rusije, ne namjerava odustati od planova za postavljanje radarske stanice koja bi u okviru antiraketnoga odbrambenog štita djelovala sa teritorije Češke Republike.

Gates je govorio na sastanku NATO-a u Bruxellesu koji se u petak završava a kojem prisustvuje i njegov ruski resorni kolega Anatolij Serdjukov.

Američki ministar odbrane je također rekao da NATO na rusku ponudu o zajedničkom korištenju radarske stanice u Azerbejdžanu gleda kao na dodatnu mogućnost ali ne i kao na zamjenu za planiranu stanicu u srednjoj Evropi.

Vojni komentator BBC-a kazao je da su ministri odbrane zemalja članica Alijanse u suštini prihvatili američki prijedlog o postavljanju dijela antiraketnoga odbrambneog štita u srednjoj Evropi jer su pristali da razmotre način za odbranu dijela evropskog tla koje neće biti zaštićeno američkim sistemom.

Ministri su, kako se izvještava, naredili osoblju NATO-a zaduženom za planiranje infrastrukture da ispita i mogućnost izgradnje posebnog proturaketnog štita za projektile kratkog dometa, koji bi mogao osigurati bolju zaštitu zemalja na južnom obodu NATO saveza, poput Turske, Grčke i Bugarske, koje nisu pokrivene originalnim američkim planom o postavljanju postrojenja u Poljskoj i Češkoj.

Amerikanci tvrde da je antiraketni odbrambeni štit neophodan kako bi se osigurala odbrana od, kako u Washingtonu tvrde, rakentog napada "otpadničkih zemalja".

Ruski predsjednik Vladimir Putin je nedavno zaprijetio da će ako Sjedinjene Države nastave s postavljanjem svog sistema, ruske nuklearne rakete usmjeriti ka evropskim ciljevima.