Joe Biden
0

Washington će se angažovati u Moldaviji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Američke Države će se angažirati da podrže proces demokratizacije u Moldaviji, izjavio je američki potpredsjednik Joe Biden u razgovoru za rumunski dnevni list Romania Livera koji je izašao u četvrtak, na dan njegove posjete Rumuniji.

"Želimo da zemlje u susjedstvu s Rumunijom, među kojim je i Moldavija, nastave s procesom demokratizacije i reforme tržišta i angažovat ćemo se da te napore podržimo", izjavio je Biden.

Proevropska opozicija je pobijedila na općim izborima u julu u Moldaviji u kojoj je do tada vladala Komunistička partija.

Parlament je krajem septembra postavio liberalnog demokrata Vlada Filata za premijera, što je bio prvi korak da se zemlja izvede iz političke krize koja je nastala poslije općih izbora u aprilu na kojima je pobijedila Komunistička partija, a nakon čega su izbili neredi.

Izbor predsjednika, planiran za petak, mogao bi biti odgođen jer je registriran samo jedan kandidat.

Američki potpredsjednik, koji je ove sedmice na mini turneji u istočnoj Evropi, istakao je da je Rumunija "blizak američki saveznik i prijetelj od povjerenja".

On je ocijenio da se odnosi Washingtona i Bukurešta temelje na zajedničkim interesima, kao što je "učvršćivanje transatlantskih odnosa i energetska sigurnost".