Najsmrtonosniji na svijetu
0

Vulkan Tambra se aktivirao nakon skoro dva vijeka

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Vulkan Tambora, najsmrtonosniji vulkan na svijetu koji se nalazi u Indoneziji, aktivirao se ovih dana nakon gotovo dva vijeka.

Vulkan Tambora, koji se nalazi na otoku Sumbaji, posljednji put bio je aktivan 1815. godine kada ubio najmanje 90.000 ljudi te je, kako piše "Washington post, "zacrnio" nebo i na drugoj strani zemaljske kugle.

"Priče o ovome vulkanu bile su poput horor priča dok smo odrastali. Zato ne želim reskirati" kaže lokalni seljak, napuštajući dom zajedno sa svojom porodicom. 

Lokalne vlasti u blizini Tambore izdale su upozorenje zbog moguće erupcije koje se odnosi samo na stanovnike područja od oko tri kilometra od samog vulkana. 

Bez obzira na to, mnogi iz šire okoline su zbog straha od zloglasnog vulkana spakovali  stvari i otputovali u sigurnije krajeve.

Erupcija od prije gotovo dva vijeka ostavila je krater širok čak 11 kilometara i  dubok 500 metara, a smatra se najvećom u historiji. 

Tog aprila  1815. godine u atmosferu je otišlo 400 miliona tona sumpornih gasova  zbog čega su zabilježene različite klimatske anomalije u Evropi i SAD.