Rusija
0

Vulkan Shiveluch izbacio pepeo 10 kilometara u visinu

Sarajevo-x.com
Najsjeverniji aktivni vulkan u Rusiji Shiveluch izbacio je pepeo oko 10.000 metara u visinu koji je dospio i do zemalja Dalekog istoka, pišu ruski mediji u petak.

Vulkan se nalazi na Kamčatki na nadmorskoj visini od 3.283 metara, a zadnji put je bio tako aktivan 2009. godine.

"Niski oblaci su nas spriječili da dobijemo jasnu sliku o tome šta se događa, ali naši seizmološki podaci pokazuje da je Shiveluch izbacio pepeo na visinu od 10.000 metara", rečeno je iz Instituta za vulkanologiju i seizmologiju Dalekog istoka, prenose ruski mediji.

Prema tvrdnjama naučnika vulkanske erupcije su u posljednje dvije do tri godine potpuno izmijenile konture vulkanskog kratera s povećanjem od 50 posto, a postao je i znatno strmiji.

Trenutna erupcija ne predstavlja neposrednu prijetnju obližnjim naseljima, ali bi pepeo mogao biti opasan za zdravlje i okoliš. Oblaci vulkanskog pepela također mogu predstavljati problem u zračnom saobraćaju, a sitne čestice pepela mogu prouzrokovati kvar na turbinama motora aviona.

Nedavna erupcija vulkana na Cordon Caulleu u Čileu je prizemljila stotine letova i ostavila na aerodromima desetke hiljada putnika.