Svijet
0

Vulkan na Montseratu izbacio oblak pepela visine 8 km

Sarjevo-x.com
Montserrat; Foto: AP
Montserrat; Foto: AP
Vulkan koji je uništio glavni grad Montserata (ostrvo u Karipskom moru pod patronatom Velike Britanije) 1997. godine, izbacio je u ponedjeljak oblak pepela visine osam kilometara.

Jedan od vodećih naučnika na otoku je ovu eksploziju nazvao ''alarmnim pozivom''.

Vlada je savjetovala oko 50 porodica koji žive na sjeverozapadnom dijelu podnožja vulkana da napuste domove, jer je područje u velikoj opasnosti od erupcije vulkana.

Guverner Deborah Barnes Jones izjavila je da će uskoro proglasiti evakuaciju, pa će ostanak u području postati nezakonit.

''Eksplozija, praćena povećanim seizmičkim djelovanjem, oslobodila je gasove i paru iz unutrašnjosti vulkana koja se sedmicama nakupljala'', izjavila je Dr. Vicky Hards, direktorica Montserrat Volcano Observatory.

''Mislim da je ovo bilo samo upozorenje na ono što vulkan sve može uraditi'', naglasila je Hards.

Eksplozija, koja se desila u zoru, oslobodila je i određenu količinu vulkanskog materijala koji je počeo teći niz sjeverozapadnu stranu vulkana, ali u tom trenutku nije ugrozio 5.000 stanovnika britansko-karipskog otoka.

Vulkan pod nazivom Soufriere Hills postaje aktivan 1995. godine, kada je polovina od tadašnjeg stanovištva područja napustila teritoriju.

Erupcija iz 1997. godine spalila je većinu južnog dijela otoka, uključujući i glavni grad Plymouth, pri čemu je poginulo 19 osoba.

Od tada, brdoviti otok je ušao u fazu brze izgradnje. Nova urbana zona budućeg glavnog grada Little Bay, nalazi se na sjeverozapadu Montserata.

Otok je nedavno dobio i novi aerodrom, jer je stari uništen u naletu lave. U skoroj budućnosti planirana je i izgradnja parlamenta, te suda i terena za kriket.