Pritisak sve veći
0

Vulkan Merapi bi svakog trenutka mogao eruptirati

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Pritisak koji raste unutar indonezijskog najnestabilnijeg vulkana na planini Merapi mogao bi svakog trenutka dovesti do jedne od najfatalnijih erupcija posljednjih godina.

Naučnici su u utorak upozorili stanovnike koji žive u blizini da što prije pronađu smještaj u pripremenim kampovima, objavio je AP.

U međuvremenu, snažan zemljotres na zapadu zemlje doveo je do pojave cunamija, a prema riječima zvaničnika i očevidaca, najmanje jedna osoba izgubila je život i uzrokovana je manja materijalna šteta.

Na planini Merapi, visokoj 2.968 metara, posljednjih dana bilježi se pojačana vulkanska aktivnost, a nivo uzbune podignut je na najviši nivo, objavio je vladin vulkanolog Surono.

Ovaj vulkan posljednji put je eruptirao 2006. godine, usmrtivši dvoje ljudi. Slične erupcije zabilježene su 1994, kada je stradalo 60 osoba, te 1930, kada je život izbubilo njih 1.300.

Merapi je u utorak prije zore počeo ispuštati oblake vrelog pepela 50 metara uvis, a iz njegovog središta počelo se čuti tutnjanje.

"Nadamo se da će energiju otpuštati polako ili ćemo biti svjedoci potencijalno ogromne erupcije, veće nego ijedna koju smo vidjeli posljednjih godina", kazao je Surono.

Sri Purnomo, zvaničnik distrikta Sleman na otoku Java, gdje se nalazi Merapi, kazao je da je upozoreno oko 11.400 seljana koji žive blizu planine da se pripreme za hitnu evakuaciju.

Stotine njih već su se iselili u kampove koje im je postavila vlada i sportske terene 10 km od planine. Većinom su to djeca i starci.

"Ja bih radije ostala kod kuće, ali moram poštovati naredbe", kaže 65-godišnja starica Ponco Sumarto, koja je u kamp stigla sa dvoje unuka.

U Indoneziji ime više od 129 aktivnih vulkana, koji se prostiru na preko 17.500 otoka i bilježe česte erupcije jer se zemlja nalazi na takozvanom vatrenom obruču.

U ponedjeljak je otok Sumatra pogodio zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru.