Svijet
0

Vukčević: Razrađujemo detalje za akcije na terenu

FENA
Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas da je lično, s ekipom zamJenika, radio Operativni plan za hapšenje Ratka Mladića i da ima dnevni uvid u njegovu realizaciju, pri čemu ne vidi nikakav razlog da bilo ko štiti pojedince koji su Srbiji nanIJeli nesagledivu moralnu štetu, povređujući humanitarno pravo.

"Tek smo startali s njegovim provođenjem i u toku su sastanci rukovodilaca timova VBA, BIA i MUP na kojima se razrađuju detalji akcije koja se provodi na terenu, jer Mladić se ne može tražiti u kancelariji", rekao je Vukčević "Blicu.

On je ukazao da su Vojno-bezbjednosna agencija (VBA), kao i Bezbjednosno-informativna agencija (BIA), podređene koordinatorima koji rukovode Akcionim planom, pri čemu je Vukčević šef operativnog dijela, dok je Rasim Ljajić zadužen za političko-diplomatski dio i odnose s javnošću.

"Kao koordinator tima za hapšenje Ratka Mladića imam ekskluzivnu komunikaciju s Haškim tužilaštvom, ali ne bih prihvatio učešće u ovom timu da nisam dobio podršku Vlade, odnosno lično premijera Vojislava Koštunice", naglasio je Vukčević, ocjenjujući da dosad među nadležnim službama nije bilo usklađenog djelovanja.

"Sada je saradnja i koordinacija među službama mnogo bolja. Ranije je bilo trvenja među njima, svaka je radila za sebe, bilo je i sudaranja na terenu u potrazi za Mladićem. Sada je sve to regulirano", precizirao je on.

Pitanje patriotizma, prema Vukčevićevim riječima, sada dolazi do izražaja. "Neka se Mladić sada preda i ispuni patriotsku obavezu prema svojoj zemlji. Ili je spreman da štiti samo političku ideologiju iz devedesetih godina koja je zemlju uvela u izolaciju, ratove..?", rekao je tužilac za ratne zločine.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da se Mladiću sudi u Beogradu, Vukčević je istakao da bi srbijansko pravosuđe to bilo u stanju, ali da postoji samo teoretska mogućnost da Tribunal prebaci "Slučaj Srebrenica" u nadležnost Beograda.

"To nije realno. Mladić je haški optuženik broj jedan. Mi imamo zakonsku i međunarodnu obavezu da ga izručimo i to moramo ispuniti", rekao je on.