Svijet
0

Vuk Jeremić u Washingtonu protiv nezavisnosti Kosova

FENA
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić u petak se u Washingtonu zauzeo protiv nezavisnosti Kosova, tvrdeći kako bi to poništilo demokratski napredak koji je posljednjih godina postigla Srbija, te izazvalo nestabilnost u regiji.

"Napredak koji je naša zemlja ostvarila bit će poništen ako se nametne nezavisnost Kosova. A ako Srbija posrne, onda će i cijela regija", izjavio je Jeremić prije sastanka s američkom državnom tajnicom Condoleezom Rice.

"Kod pitanja Kosova, jedini odgovoran način za napredak jest da dvije strane strpljivo rade zajedno sa SAD, EU i Rusijom i drugim međunarodnim čimbenicima kako bi našli rješenje za budući status Kosova, kompromisno rješenje koje će biti prihvatljivo za sve nas", rekao je Jeremić na konferenciji za novinare u Washingtonu.

Kazao je kako je potrebno što prije početi nove pregovore o budućem statusu Kosova, koji neće biti opterećeni "jednostranim potezima, nepotrebnim odlaganjima, ograničenjima i unaprijed utvrđenim ishodom".

Među više pravila koje je naveo kao okvir za rješavanje statusa Kosova, Jeremić je ukazao na potrebu brže integracije zemalja regije u EU i NATO, očuvanje međunarodno priznatih granica i poštovanje suverenita zemalja regije. Izrazio je spremnost Srbije za davanje najšire moguće samouprave pokrajini Kosovo, međunarodna jamstva za očuvanje kulturne i vjerske baštine, kao i za zaštitu ljudskih i manjinska prava za sve stanovnike Kosova, uključujući stvaranje uvjeta za povratak raseljenih.

"Srbija je spremna i sposobna postići historijski kompromis s kosovskim Albancima", rekao je Jeremić.

Jeremić se u Washingtonu sastao s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice i predsjednikovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Stevenom Hadleyem, a u četvrtak je na sastancima s više kongresnika i senatora također apelirao da Kongres odustane od podrške nazvisnosti Kosova.