Svijet
0

VS UN-a danas o misiji u Čadu i Sradnjoafričkoj Republici

FENA
Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak će održati konsultacije o misiji UN-a u Čadu i Srednjoafričkoj Republici (MINURCAT), ustanovljenoj u septembru 2007. zbog prelijevanja izbjegličke krize iz susjednog Sudana.

Vijeće sigurnosti UN-a je rezolucijom 1778, od 25. septembra 2007., odobrilo uspostavu misije MINURCAT kako bi pomoglo da se stvore sigurni uvjeti za dobrovoljni i održivi povratak izbjeglica i prognanika, pridonijelo njihovoj zaštiti i olakšalo dostavu humanitarne pomoći u istočni Čad i sjeveroistočna područja Srednjoafričke Republike, zemalja koje graniče sa sudanskom pokrajinom Darfur zahvaćenom građanskim ratom.

Sastav misije čini 300 policajaca, većinom iz afričkih država i 50 vojnih oficira za vezu iz vojnih snaga EU-a, Francuske, Švedske i Senegala, uz odgovarajuće civilno osoblje za podršku misiji.

Odobreni budžet za mandat od godinu dana iznosi 182 miliona dolara, a dio sredstava osiguran je donacijama Japana, Norveške, Belgije te Evropske komisije.

Misija MINURCAT-a je 4. januara pokrenula četveromjesečni program obuke čadske policije u pružanju zaštite izbjeglicama, u kojem sudjeluje 20 međunarodnih i 16 domaćih instruktora, a njime će biti obuhvaćeno 850 policajaca.

Prema procjenama UN-a, više od 400.000 izbjeglica i prognanika napustilo je svoje domove zbog borbi i nesigurnosti u pograničnim područjima Čada, Srednjoafričke Republike i Sudana, a izbjegličkom krizom pogođeno je i oko 700.000 ljudi u zajednicama koje su izbjeglima pružile privremeni smještaj.