Svijet
0

Vrlo tijesni rezultati na slovenskim predsjedničkim izborima

FENA
Prema izlaznim anketama na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Sloveniji vrlo je tijesan rezultat između tri vodeća kandidata, a bit će potreban i drugi krug izbora 11. novembra, jer ni jedan nije osvojio više od 50 posto glasova potrebnih za direktnu pobjedu, prenosi Hina.

Prema izlaznim anketama koje je na 400 birališta za komercijalnu televizijsku stanicu Pop TV provela Agencija Mediana, kandidat stranaka desnoga centra Alojz Peterle osvojio je 25,8 posto glasova, dok su rezultati dvojice kandidata koje podržavaju različite stranke ljevice vrlo izjednačeni. Prema rezultatima Egzit pola koje je objavila POP TV, Danilo Tuerk dobio je 25,6 posto glasova, a Mitja Gaspari 24,4 posto glasova.

Prema izlaznim anketama koje je nakon zatvaranja birališta u 19.00 sati objavila Javna televizija RTV Slovenija, Lojze Peterle je dobio 27,44 posto glasova, Mitja Gaspari 25,63 posto, a Danilo Tuerk 24,52 posto, dok je kandidat ultranacionalist Zmago Jelinčič osvojio iznenađujuće visokih 18,4 posto.

Objava službenih rezultata očekuje u nedjelju kasno navečer.

Prema oba istraživanja na biralištima za ulazak u drugi krug izborio se Peterle, dok će konačni rezultati pokazati koji će se od dvojice kandidata ljevice ogledati u drugom krugu. Današnji izbori bili su karakteristični i po neočekivano niskom sudjelovanju birača.